Kategoriarkiv: Nerd

Rockefeller i Canada

Medan andre laga julekaker, vaska hus og sprang frå den eine avsluttinga til den andre, så var eg i Canada. Jobb kombinert med litt ferie. Den perfekte husmorferien med andre ord.

Eg deltok på konferansen Arctic Change 2014 i Ottawa, Canada. Her presenterte eg min del av forskingsprosjektet Polarisation.

IMG_1944

Eg drakk ikkje berre vin på konferansen. Eg spøta óg.  Maiblomen skal få Villsauene på Runde av Ann Myhre/Pinneguri og dette var perfekt reise- og konferansespøt. Lange flyreiser og fleire timar på konferanse og eg vart ferdig med bolen og det eine ermet. Trøya er spøta i Rauma finull

IMG_1673

I tillegg til å vitja gamle kjente medan eg var i Canada, så måtte eg sjekka ut dei lokale garnselgjarane. Og eg kom heim med nokre fantastiske skattar. Handfarga og handspunne garn samt maskemarkørar kjøpt på Wabi-Sabi. Hadde ikkje kofferten allereie vore full, så hadde eg kjøpt med ein rokk i reiseutgåve.

IMG_1667

Det er over to år sidan eg var med på ein mysteriespøt, mystery knitalong, på Ravelry. Sjal i Stephen West sitt lett attkjennande geometriske design. Det tok to år frå eg var ferdig med sjalet til eg tok meg tid til å festa trådane. Når sjalet no var med på husmorferie til Ottawa Valley, så fekk eg endeleg teke bilete av det.
IMG_1711

IMG_1699

IMG_1697

 

Rockefeller

  • Isager Strik Spinni, Brun 60
  • Isager Strik Spinni Tweed, Raud 28S
  • Pinnar nr 3

Rockefeller er designa av Stephen West, westknits.

Aritmetikk!

Eg har alltid meint at prøvelapp er for pingler. Utan lygekryss så har eg meint at prøvelapp berre tek vekk viktig tid. Tid som eg kan nytta til spøting. Spøta det eg faktisk skal spøta. Difor har eg ikkje laga prøvelapp og heller starta rett på prosjektet.

Eg skal spøta ein gensar i gåve. Vaksengensar. Og eg vil for alt i verda ungå å måtta rekka opp att og spøta på nytt fordi han ikkje passar. Fordi eg har feil strikkefasthet 1. Garnet er Álafosslopi
frå Istex. På pinnar 6 så er det oppgjeve å ha 13 maskar pr 10 cm. Eg fekk 14 maskar pr 10 cm. 1 maske meir. Kor mykje kan dette ha å sei for det ferdige produktet? Ærleg tala, ei maska?

Som den naturvitaren eg er, så måtte eg rekna litt på dette. Storleiken eg skal laga har ein omkrins kring bringa på 98 cm på 128 masker. Sidan mi strikkefasthet er på 14m/10 cm må eg ta det med i likninga. Enkel matematikk:

\frac{128 m}{14 m /10 cm} = 91,4 cm
Mi strikkefasthet er 1 maske mindre per 10 cm og det utgjer neste 7 cm på vidda. Og sju cm vil sei at den storleiken eg planla å spøta ville verta for liten. Kva storleik skal eg då spøta? Nok ein gong enkel matematikk.

\frac{95 cm}{10 cm}\times 14 m = 133 m
For å få den vidda eg ynskjer med mi strikkefasthet, må eg legga opp 133 masker. Neste storleik i oppskrifta har 136 masker, så eg kan då spøta denne i staden for den eg planla. Enkel matematikk har med andre ord redda meg frå to ting:

  1. Eg treng ikkje rekka opp att ein ferdig gensar som var for liten, og ikkje minst
  2. Eg treng ikkje laga ny prøvelapp med ein anna pinnestorleik.

Matematikk er viktig!


  1. kva i alle dagar heiter dette på nynorsk? spenning? 

Sockgate Atlantis

Heilt sidan eg starta å vaska mine eigne klede så har eg lurt på kva som skjer med dei manglande sokkane. Altså, eg putte skitne klede inn i vaskemaskina og starte opp. Ut kjem reine klede, men når eg heng opp så manglar det gjerne ein sokk. Kva i alle dagar er det som skjer? Hadde eg sett Maia til å passa på klesvasken mi så hadde eg jo forstått at det forsvann ein sokk og to. Newfoundlandshunden Maia er trass alt omnivor... Men alt eg gjere er jo å putta kleda min inn i vaskemaskina for så å ta dei ut att seinare.

Heldigvis har mysteriet no vorte løyst!

Ein dag eg surra rundt og las inne på Ravelry så fann eg ut at det er andre som spøte og ser sci-fi samstundes. Som like dei same seriane som eg gjere og av den grunn har sett på timesvis med Stargate. Både SG-1, Atlantis og Universe.

Vaskemaskintrommelen er jo sjølvsagt ein Stargate! Til trass for at eg har sett alle sesongane av Stargate SG-1 på rappen og seinare både Stargate Atlantis og Stargate Universe, så hadde eg enno ikkje sett samanhengen. Det var på bloggen The Matching Sock at eg fekk løysinga. Som ho sjølv seier her,

Well, one day, after my sixth or seventh load of laundry, I looked at the washing machine and thought:
(you can do this using Colonel Sheppard´s voice, if you like)

¨You know…that kinda looks like a Stargate…«

and then

¨I wonder if that is where all our matching socks have gone??¨

 

Stargate eller Sockgate? Illustrasjon av Kiwibear 153 på bloggen The Matching Sock

 

Etter at sokkane har teke steget inn i Sockgate’en på vaskerommet så reise dei vidare frå Mjølkevegen til Pegasusgalaksen. Frå Sockgate til Sockgate. Mellom Mjølkevegen og Pegaususgalaksen, i ingenmannsland,  er det ein mellomstasjon for å gjera det mogleg å reisa mellom galaksane. Vil nokon gong dei manglande sokkane dukka opp?

 

Illustrasjon av Kiwibear 153 på bloggen The Matching Sock

 

Akkurat slik er det

For tida spøte eg Peacock Shawlette, eit trekantsjal i blondespøt. Blondespøt kan vera ei utfordring – følgja mønsterdiagrammet og kva når ein må rekka opp? Krise. Eg har akkurat rokke opp alt eg spøta i går. Og det utan å nytta hjelpetråd.

Så når eg sit i sofaen og er passe sur, så får eg tilsendt ein nettteikneserie om spøting. Og det er akkurat slik det er. Worstedforwear av Josh og Rachel Anderson


Desember 2017

Akkurat denne stripa eg lenka til er vekke frå arkivet. Tittelen var «Adventures in lace knitting» og det passa jo bra då eg var irritert over å rekka opp blondespøtet.